Hyresgästinformation

För att vårt boende ska vara så trivsamt som möjligt, behöver vi alla hjälpas åt. I branschorganisationen Fastighetsägarnas broschyrer ”Välkommen som hyresgäst” och ”Tips inför flytten” finner du riktlinjer och tips, som gäller både för dig och hyresvärden. Om du vill ha fysiska exemplar, meddela oss så ordnar vi det.

Nedan följer några punkter som är viktiga att tänka på.

Hyresinbetalning

Hyran ska betalas senast sista bankdagen före kalendermånadens början. Till exempel betalas hyran för juli senast sista bankdagen i juni. Vi lämnar ut en hyresavisering för att hjälpa dig att komma ihåg. Om du önskar erhålla din avisering via mejl, meddela oss så hjälper vi dig.

Sophantering och återvinning

Avfallskärlen finner du alldeles bredvid portarna vid Karlsbrovägen. Läs mer om hur var du ska slänga ditt avfall.

Nya pappåsar för matavfall kan du hämta vid källardörren.

Insamling av förpackningar finns 150 meter öster om fastigheten, bakom korvkiosken vid korsningen Storgatan/Bäckdalsgatan. Läs mer här och sök på Tibro, för att se en karta.

Återvinningscentral för annat avfall än hushållssopor och förpackningar finns vid Rydsgatan 9. Läs mer här!

TV och internet

Ett basutbud av TV-kanaler från Sappa ingår för närvarande i hyresavgiften. Det ska finnas en TV-box från Sappa i lägenheten. Kontakta Sappas kundtjänst för aktivering.

Alla lägenheter är utrustade med bredband via fiber. Du får själv teckna abonnemang.
 

Andrahandsuthyrning

Om du önskar att hyra ut i andrahand, behöver du ha hyresvärdens skriftliga godkännande. Läs mer i dokumentet ”Riktlinjer för andrahandsuthyrning av hyresbostäder”.

Enbo, sambo och/eller barn

Om du flyttar in hos oss och står ensam på kontraktet och sedan blir sambo eller gifter dig skriver vi inte till någon mer person på hyresavtalet. Din partner är skyddad av giftorätts- och sambolagen. Om någon mer bor i lägenheten får denne folkbokföra sig på adressen och kontakta oss för att få en namnskylt.

Observera att vår uthyrningspolicy har riktlinjer för hur många personer som lämpligen kan bo i lägenheten. Syftet är att förebygga ett osunt boende, både för dig och dina grannar, vilka kan komma att påverkas.

Om ni är två personer som står på ett hyresavtal är båda solidariskt ansvariga för lägenheten. Om någon av er önskar flytta, meddela oss så hjälper vi er att skriva om ert kontrakt.

Förvaring

Till varje lägenhet finns ett förråd. Ditt förråd finner du i källaren. Du ansvarar själv för att förse ditt förråd med hänglås.

Det är inte tillåtet att förvara saker i gemensamma utrymmen, exempelvis trapphus eller källargångar.

Har du behov av extra förrådsyta? Fråga oss om det finns någon yta ledig.

Måla och tapetsera

Du får måla och tapetsera din lägenhet. Observera att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Du kan bli ersättningsskyldig om du använt extrema färger, gjort ett slarvigt jobb eller satt upp fondväggar.

Husdjur

Du får ha husdjur i din lägenhet, så länge du inte stör dina grannar.

Uppsägning

Om du önskar att säga upp ditt hyreskontrakt, ska din anmälan meddelas oss skriftligt. Du kan mejla, eller använda baksidan av ditt hyreskontrakt. Uppsägningstiden är normalt 3 månader, vilken räknas från den sista dagen i den månad du säger upp din lägenhet. Om du exempelvis meddelar oss den 4.e maj, gäller ditt kontrakt till den 31.e augusti.

I samband med utflyttningen, utför vi en avflyttningsbesiktning. Då kontrolleras eventuella skador i lägenheten och slutstädningens kvalitet. Därefter återlämnar du samtliga nycklar till oss.